All rights reserved.
Irwinville Primitive Baptist Church
What do Primitive Baptists believe?               




1. What is the basic difference between Primitive Baptists and
other
religious societies?

* Answer: The basic difference is that Primitive Baptists
believe in
salvation by grace. There are really only two
positions that a person can occupy on this matter. One is that
salvation is
by grace, and the other is that salvation is
by works. It cannot be a combination of the two. A person
may say that he
believes in salvation by grace, but if he sets
forth any act of man's will, such as repentance, faith, baptism,
or hearing
the gospel, as a condition for obtaining it,
then this position must be put on the works side. Primitive
Baptists believe
that salvation is of the Lord, that it is by His
grace, and that nothing needs to be added to it.



2. What do Primitive Baptists believe about the fall of man?

* Answer: That Adam willfully transgressed the law of God
and therefore
plunged himself and his posterity into a
state of guilt and corruption (Rom. 5 : 12-19) .That now man
in his natural
state is dead in trespasses and sins (Eph.
2: 1) and is unable to recover himself by an act of his own
"free-will" (John
1: 13; John 6: 44; Rom. 3: 10-20; Rom.9:
16).



3. How do Primitive Baptists support their view of
unconditional election?

* Answer: They believe that Ephesians chapter one plainly
teaches that
before the foundation of the world, God,
according to His own sovereign pleasure, elected a people to
eternal
salvation and made all of the arrangements
necessary for them to live with Him in glory .



4. What is their position on predestination?

* Answer: They believe that God has predestinated a great
number to be
conformed to the image of His Son (Rom.8:
28-30) .While some object to this doctrine because they say it
is unfajr,
Primitive Baptists rejoice in it, for they see that
had it not been for predestination, the whole human family
would have
been lost forever. Predestination is not the
thing that condemns a man, or puts him in a ruined condition,
but the very
thing that gets him out of such a state.
Predestination concerns not "what" but "whom." It is the
great purpose of
God to lift a people up from sin and
corruption and make them like Jesus Christ. That's glorious !



5. Did not Jesus die for the whole human race?

* Answer: No, the Scriptures will not support that idea. Jesus
said He came
into the world to do the will of His Father,
and that will was that He should save all who were given Him
(the elect)
even before the world began (John 6: 37-39).
Jesus came to save HIS PEOPLE from their sins, and He did it
(Matt. 1: 21;
Rom. 8: 33, 34). He died for His sheep, not
for goats (John 10: 15). He died for sons, for the sanctified,
for the
brethren, for the church, and for the children (Heb.
2: 9-15). He saw the travail of His soul and was satisfied (Isa.
53: 10-12) .



6. Do Primitive Baptists deny that Christ died for the world ?

* Answer: No, they believe that the world for which He died
was the world
of His elect. The world of souls for which He
died do not have their trespasses imputed to them and
therefore cannot be
condemned (ll Cor. 5: 18-19).



7. How do you know that all of the elect will respond to the
call of the Spirit
?

* Answer: All of the called are justified, so all who were
called were called
effectually (Rom. 8: 30). Jesus said all that
the Father giveth me SHALL come (John 6: 37).



8. Do you not then teach that some might want salvation but
could not have
it because they are not one of the elect?

* Answer: No, the man who wants salvation already HAS it.
The man who
hungers and thirsts (desires it) after
righteousness is a blessed character (Matt. 5: 2-6). The alien
sinner
doesn't want salvation, he doesn't fear God, and
he doesn't love God; therefore we conclude that the man who
wants
salvation, fears God and loves God is a subject of
grace (Rom. 3: 11, 18; I John 4: 10) .



9. Why then do you preach, if you are already sure that all of
the elect are
going to be saved in Heaven?

* Answer: For the comfort and instruction of the Lord's
people (Isa. 40: 1-2,
9; Eph.4: 11-16).



10. Don't you believe that the preaching of the gospel is
God's ordained
means of bringing eternal salvation to the
sinner?

* Answer: No, only by the direct operation of the Holy Spirit
can eternal life
be brought to the dead sinner (John 3 :
6-8) .The gospel brings life and immortality to light, but
doesn't produce life
(llTim.1: 10).



11. How then do you explain I Corinthians 1 :21 and passages
like it?

* Answer: The text says, "For after that in the wisdom of God
the world by
wisdom knew not God, it pleased God by
the foolishness of preaching to save them that believe."
Please notice, that
the one saved by the gospel is a believer,
one who believes in God, one who has already been born
again ; he is not
an alien sinner .



12. Why is it that Primitive Baptists do not send out
missionaries?

* Answer: First, they believe that since preaching is not
designed to make
people ready for a home in Heaven, it is
not necessary to send men across the seas in order to "save
souls." The
Lord put gifts in the church, and these are
listed in Ephesians 4: 11; there is no mention of a missionary.
Furthermore,
the gifts that the Lord did put in the church
were not put there for the purpose of saving souls but "for
the perfecting
of the saints, for the work of the ministry, for
the edifying of the body of Christ" (Eph. 4: 12).
* Secondly, they believe that gospel ministers should go
where they are
directed by the Spirit and not by a mission
board (Acts 20: 22-23). Primitive Baptists believe that if the
Lord impresses
one of His servants to go to a foreign land
to preach the gospel, he ought to go at once and not wait for
someone to
pay his way.



13. Why is it that Primitive Baptists do not have Sunday
Schools?

* Answer: This ties in very closely with the previous question.
The Lord put
gifts in the church, and so the church has
no more right to appoint someone to teach than they do to
call a man to
preach. We believe that "pastors and
teachers" are one office. Children ought to be brought up in
the nurture
and admonition of the Lord (Eph. 6: 4), but
this is the responsibility of the parents in the home. The
church cannot
possibly do for a child in one hour a week what
his parents should have been doing all week long. The
Sunday School is
another of man's inventions which is
generally used as a "soul-saving" agency But it must be
emphasized that
Jesus the Saviour is the only soul winner and
that man never has been able to do that work (Heb. 8 :11).
Furthermore, we
are taught that women are to keep silence
in the churches (1 Cor. 14: 34), and this is ignored in most
Sunday Schools
and Bible Schools. The church should be
taught by the pastor, who is to be a God-called man and who
must be apt to
teach even before being recognized by
the church as an elder (1 Tim. 3: 2).



14. Why are your ministers called Elder?

* Answer: The term "Elder" is a scriptural one (1 Tim. 5: 17),
but the title
"Reverend" used by many today is a name
belonging only to God (Psa. 111: 9).



15. Are Primitive Baptists Protestants ?

* Answer: No, the true church of Jesus Christ was established
before the
religious institutions of men bearing the
name "Christian" came into being and has been somewhere in
the world
since that time. The true church was in
existence long before the Protestant Reformation, so it
cannot really be
called a Protestant Church.



16. Why is it that Primitive Baptists do not build hospitals,
orphanages, and
other charitable institutions?

* Answer: It is not that they are unconcerned about caring for
those who
have need, because they feel to have a
duty in that regard. But the church is a spiritual body and not
a charitable
institution. The church is a home for God's
people where the gospel of Christ is proclaimed, His
ordinances are
observed and discipline is maintained. It is the
duty of every member of the church to visit the fatherless and
widows in
their affliction (James 1: 27), and prayer
should be offered for the sick (James 5: 14-16) ; but it is the
chief aim of
the church to render a spiritual service that is
pleasing to God ( John 4: 24).



17. Do you believe in tithing?

* Answer: No, this was a requirement put on the Israelites
under the old
law service but is not binding today. If we
bring over part of the old Jewish service into the church, we
might as well
bring it all. God's people in this dispensation
ought to give, but the principle set forth is that "God loveth a
cheerful giver"
(II Cor. 9: 7).



18. Do Primitive Baptist ministers receive a salary?

* Answer: No, they devote their time and substance to the
service of God
out of love, and as the Lord blesses their
labors among His people, those among whom the minister
has labored
contribute willingly to his needs (ICor. 9: 9-14).



19. Is it true that Primitive Baptists wash feet?

* Answer: Yes, Jesus said we ought to wash each other's feet,
and
Primitive Baptists do so. "Ye call me Master and
Lord: and ye say well ; for so I am. If I then, your Lord and
Master, have
washed your feet; ye also ought to wash one
another's feet." (John 3: 13-14).



20. Do Primitive Baptists actually believe they are the only
ones going to
Heaven?

* Answer: Absolutely not; in fact they allow for a larger
number being in
Heaven than most religious societies. Ideas
like this have been started by the enemies of the church and
not by her
friends. Jesus is the firstborn among MANY
brethren. There will be a people in Heaven out of every nation
on earth
(Rev. 5: 9-12). No one will be there because of
what he believed, but many will be there in spite of it. One's
doctrinal views
or church affiliation has nothing to do with
his destiny.



21. Can you know beyond a shadow of a doubt that you are
saved?

* Answer: In response to this question we would ask another;
does any
man have access to the Lamb's Book of Life?
Of course there is but one answer. No man knows the names
which are
recorded there, so we must say with Paul, "In
hope of eternal life" (Titus 1: 2) .We are confident that the
God Who cannot
lie is going to save those He loved before
the world began, and we have the sweet hope of being in the
number.
When Jesus said one of His disciples would
deny Him and was a devil from the beginning, they all asked,
"Lord, is it I?"
We must acknowledge that if some can be
deceived, thinking they are a child of God but are not, we
could be in that
number. A humble expression of hope in the
mercy of God is far more befitting the little child of grace
than a
presumptuous boast that he knows he is secure.



22. Why do you not preach that God loves everybody?

* Answer: Because the Scriptures do not teach it. God loves
His people but
does not love every man in Adam's family
(Rom. 9: 11-13).



23. Since you believe that your destiny is in the hands of God
and that you
can do nothing about it, does this not
cause you a great deal of anxiety?

* Answer: No, there is far greater peace and comfort in
knowing that our
case is in the Lord's hands than in thinking
it is in our own (Titus 3: 5-7).



24. For what purpose were the Scriptures written?

* Answer: The Scriptures are written that the child of God
"may be
thoroughly furnished unto all good works." The
Scriptures do not bring eternal salvation but are able to make
us "wise
unto it" (ll Tim. 3: 15-17).



25. Is not the word the means by which we are born again?

* Answer: It is true that we are born again by the Word of
God which liveth
and abideth for ever, but that Word is not
the written word, or the preached word, but the living
Word-Christ (John 1:
1, 2, 14; I Peter 1: 23-25) ."And this is the
word which by the gospel is preached unto you." The Word
and the gospel
are two distinct things. Christ and the
message of Christ are not synonymous. The gospel is the
good news of
what Christ has done for His people.



26. Do Primitive Baptists believe in preaching the gospel to
sinners?

* Answer: Yes, because the only people in the world
interested in the
gospel of grace are poor, needy sinners. A
man must be made sensible of his sin by the Spirit, must be
born again to
receive the gospel message (Luke 5: 31, 32;
I Cor. 2: 14). The gospel is not addressed to the dead alien
sinner but to the
burdened sinner (Matt. 11: 28-30).



27. Do you call upon men to repent and believe?

* Answer: Yes, the burdened sinner ought to repent and
believe the truth.
The one who thus repents, believes, and
is baptized is going to be saved from the distress he feels and
from much
error and confusion (Mark 16: 16). The
salvation involved here is not that which takes a man to
Heaven, but that
which saves his life here in the world (Acts 2:
40).



28. What is meant by the expression, "the gospel or militant
church"?

* Answer: There are two phases of the church. The universal
church or the
church of the first born is made up of all
the children of God. This is the church which Christ
purchased and which
He shall finally present without spot or
wrinkle and therefore must involve more than one assembly
or body of
people (Eph. 5: 25-27; Heb. 12: 23). Then the
visible, gospel or militant church was set up by Christ as a
home for His
people during the days of their pilgrimage. To
enter the gospel church one must be taught by the gospel and
follow the
Lord in obedience through the waters of
baptism. The gospel church is but a little flock in each place
where it is
found (Matt. 18: 17; Luke 12: 32; Rom. 16: 16;
II Cor. 1: 1) but the church which shall be housed in heaven
includes
multitudes (Heb. 11:12,13; Rev. 5:9 and 7:9).



29. Do Primitive Baptists preach infants in Hell ?

* Answer: No, the doctrine preached by Primitive Baptists is
the only
message which leaves any hope for infants, the
feeble-minded, and the heathen, most religious groups
preach that one
must hear and understand the gospel, actively
obey the gospel, and manifestly believe on Christ, in order to
become a
child of God. But the great message of grace
which is so firmly believed and preached by Old Baptists,
declares that one
may be a recipient of the mercy of God
without hearing the report of it through the gospel and even
without fully
understanding what has taken place in his
heart. If infants, the feeble minded, and the heathen must
hear the gospel
preached by man and actively repent and
believe the truth, then there is no hope for them. But since
salvation is by
the sovereign grace of God through the
work of His Son, we know that He will save His own
regardless of their
circumstances in life (Rom. 8 :34-39; Rom. 11
:28; II Tim. 2 :13, 16-19) .



30. Where did the Primitive Baptists get their name?

*

Answer: The true church has been known by several different
names
since Christ set it up during His earthly
ministry .In centuries past those who made up the gospel
church have
been known as Christians, Donatists,
Waldenses, Albigenses, Ana-Baptists, and others. Around the
year 1832
there was a division in the Baptist family in
this country. Those who insisted on establishing mission
boards, Sunday
Schools, and other unscriptural societies in
the church became known as the New School or Missionary
Baptists.
Those who continued to walk in the old paths
were known as Old School or Primitive Baptists. The word
primitive simply
means: "Of early times; of long ago ; first of
the kind; very simple; original." The Primitive Baptist Church
is certainly of
early times, from the time of Christ. It is the
first of the kind, tracing its identity to the church which Christ
established.
It is very simple, adorned only with that
beauty which Christ gave His church. It is original, the very
church of Christ
.
How One Is Born Again


by Brother Tom Hagler Jr


This  booklet examines how one
is born again. A widely held
view by many from different
denominations is that if you
would only accept Christ as
your personal saviour, and
invite Him into your heart, then
you will be born again.
I am not aware of any Bible
verse that supports that view.
Several Bible verses are
mistakenly offered as proof for
this opinion. This booklet
attempts to demonstrate how
these particular verses mean
something completely different,
thereby rejecting this assertion.

Rightly Dividing The Word Of
Truth
by Brother Tom Hagler Jr

Hopefully, I'll achieve two goals
before you put this free e-book
away, and both goals will be
proven from the Bible.
First, I must solve the doctrinal
paradox recognized by many
respected theologians
regarding the sovereignty of
God in eternal salvation versus
the exercise of man's "free will"
to make eternal salvation
effective. This solution is based
on an ancient Bible doctrine, but
to be successful, this doctrine
must be fully supported by
scripture throughout the Bible.
Success with solving the first
goal leads to the second. I will
attempt to show the possiblity
that one's religion is not
involved in eternal salvation
even though it greatly affects
one's welfare during his or her
lifetime. Hopefully, this can be
proven, because it would
answer this question: Will all
our non-Christian friends spend
eternity in a flaming hell?

Unlocking Bible Truth
by Brother Tom Hagler Jr.

This book is for anyone
interested in understanding
some of the seeming
contradictions in the Bible. I
share a few keys that have been
exciting and uplifting to me
because they have unlocked the
meaning of several important
Bible verses, parables and
principles of theology. This
book is a doctrinal study in
which concepts suggested will
reconcile Bible verses so they fit
together without contradictions.